Chokoladesnitter med hvid chokoladecreme

Koldhævede grove boller med kærner og frø

img_7228

Skal du forkæle familien med nybag en af de kommende dage? Så har jeg opskriften til dig. Denne er en koldhævet dej som kun kræver røretid og køretid. Bollerne er grove med en masse forskellige kerner som rugkerner, hørfrø, sesam og så videre, dette kan du selv mikse efter lyst. Ved denne opskrift er det en fordel hvis man har en røremaskine, da dejen har ekstra godt af at blive æltet godt igennem på en maskine. Jeg bruger min elskede Kenwood, som du desuden kan købe lige her. Bollerne bliver ekstra sprøde hvis de bages på en bagesten. Det er noget jeg altid gør, når jeg bager koldthævede grove boller, for så bliver de ekstra sprøde udenpå og saftige indeni. Bollerne er perfekte til weekendens brunch.

 

Ingredienser til  koldthævede grove boller med kerner og frø:

(10-12 koldthævede grove boller)

  • 150 g blandet kerner og frø (jeg brugte rugkerner, hørfrø, sesam og chiafrø fra Finax, som kan købes i alle madforretninger)
  • 1 dl vand (som hældes over kernerne)
  • 5 dl lunken vand
  • 20 g gær
  • 1/2 dl surmælksprodukt (evt. tykmælk eller yoghurt)
  • 150 g fuldkornsmel
  • 350 g hvedemel
  • 50 g ølandshvedemel Finax (kan erstattes af alm hvedemel)
  • 3 tsk salt

 

Fremgangsmåde til koldthævede grove boller med kerner og frø:

  1. Start med at komme kerner og frø i en skål med 1 dl vand – lad det hvile 15-20 minutter til vandet og kernerne har samlet sig
  2. Opløs gær og vand (de andre 5 dl) i en skål og tilsæt salt og surmælksprodukt
  3. Tilsæt alle kerne og frø og rør rundt
  4. Tilsæt fuldkornsmelet og lad røremaskinen køre et par minutter
  5. Tilsæt nu hvedemelet lidt af gangen og lad herefter røremaskinen arbejde ved mellem hastighed i 20-25 minutter
  6. Ved 20 minutter vil du opdage at dejen begynder at samle sig omkring dejkrogen og så er den ved at være æltet færdig
  7. Sæt dejen på køl i 12 timer eller til morgenen efter
  8. Morgenen efter har dejen godt af at komme på køkkenbordet (stuetemperatur) i en lille times tid inden dejen bages
  9. Skær små fine boller og placer dem på et stykke bagepapir som du let kan overføre til bagestenen i ovnen
  10. Bag bollerne på bagestenen med bagepapiret imellem.
  11. Opvarm ovnen til 250 grader varmluft og når du sætter bollerne ind skruer du ned til 225 grader. Bag i 15-18 minutter – til gyldne.
  12. Lad dem køle lidt af inden de serveres

Velbekomme!

 

Hvis du elsker brød og boller lige så meget som mig, så synes du sikkert også om koldthævede boller med manitobamel eller Havregrødsboller

 

Og Hey! Følg gerne bloggen oppe i hjørnet på den grønne knap FØLG BLOG – så er du sikker på at du ikke går glip af nogle opskrifter!

Koldthævede grove boller

Reklame for Finax produkter

2 kommentarer

  • Jesper

    Lige hurtig nok opskrift, Nanna… hvor lang tid skal den stå på køkkenbordet efter koldhævningen ?
    Ved hvilken temperatur og hvor længe skal de bages?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chokoladesnitter med hvid chokoladecreme